Néhány ízletes kóser sütemény!
Challah:
A challah (ejtsd: hálá) a zsidó konyha süteménye, kelt fonott kalács. A zsidó étkezési hagyományokat őrző családokban a péntek este kezdődő szombat megszokott eledele az asztalon. Hármas, négyes, vagy még többszörös fonással készül. A tetejét sütés előtt mákkal vagy szezámmaggal megszórhatják. Kiváló recept! További információ itt.
Rugelach:
Ez az édes töltött kifli évente kétszer kerül a zsidó vallásúak asztalára: egyszer hanuka (a makkabeus hősök emlékünnepe) táján, egyszer pedig a tu bisvát (a fák újéve) ünnepén. Eredeti receptje sokkal szerényebb volt, mint a manapság elterjedt, amerikanizálódott változata. Krémsajt helyett néhány kanál aludttejet, vagy tejfölt kevertek a liszthez, egy kis cukorral, és dióval töltötték meg. Szintén amerikai hatásra ma már nem csak lekváros és gyümölcsös, de csokoládés töltelékkel is készítik. Érdemes rászánni az időt! A sütemény egyetlen hibája, hogy gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül a következő adag – viszont remekül fagyasztható, ezért előre is dolgozhatunk! További információ itt.
Pfefferkuchen:
Ez egy eredeti zsidó sütemény. Ha elég apró kalácsokat készítünk, kiválóak étvágycsinálónak étkezés előtt. Akár pálcikát is süthetünk belőle fonás nélkül, így még alkalmasabb erre a célra. Egy borsos ropogtatnivalóra számítsunk. További információ itt.
Efraim