Kóserság.
A Tórában (söt aTanachban) jártas tudósok a Kinyilatkoztatott Törvényt a saját plussz-törvényeikkel ,- jóindulatu szándékkal-megsokasitották.
A törvények magyarázata igy kiterebélyesedett.....
Jelzem: e rövid kis írásban nem kívánok talmudista dolgokba belemenni, csak a Tórát veszem alapul.
A káser (jiddisül:kóser) szó annyit jelent, rituálisan alkalmas, megengedett, kifogástalan.
A Tóra szerint először az emberek csak a növényvilág termékeit fogyasztották: "És mondá Isten: Íme nektek adtam mind a maghozó füvet, mely az egész föld színén van, és mind a fát, melyen maghozó gyümölcs van; tiétek legyen eledelül." (1Móz. 1,29)
Aztán az özönvíz után már Noé utódai engedélyt kaptak az állatok fogyasztására is: "Minden mozgó lény, mely él, tiétek legyen eledelül"(1Móz.9, 3)
A Törvényadást követően pedig már határozottan kimondja az Örökkévaló, melyik állat ehető, és melyik nem.(3Móz.11)
Ez alapján a legaprólékosabb előírások a húsfogyasztásra vonatkoznak:
Tilos olyat enni,ami:
-tisztátalan állat
-tiszta, de elhullott állat
-tiszta, de beteg állat
Kósersági szempontból az állatvilág 3részre osztható:
-szárazföldi állatok(házi-, vad-, kicsi és nagy). Fogyasztható az,amelynek kettéhasított patája van és kérődzik.Ha valamelyk hiányzik,akkor az nem kóser.
-vízben élő állatok: csak a halakat szabad megenni,melyeknek pikkelyük és uszonyuk van. A hal nem számít húsnak, mert hidegvérű...
-levegőben élő állatok közül csak azok a madarak ehetők, melyet a Tóra felsorol (3Móz.13,20 és 5Móz.14,12-18 )
Alapvetően minden kóser,ami természetes, és előállítása során nem érintkezett valamilyen mesterséges anyaggal.Pl.: boroknál,italoknál nem használnak semmiféle színezéket, pótszert stb.
Péksüteményeknél pedig a tésztából egy olajbogyónyit a tűzbe dobnak (ez az ún.hálá), mely a hajdani áldozatbemutatásra emlékeztet és az Örökkévalónak ajánlják (4Móz.15,18-22)
A husoknál pedig csak emlékezzünk vissza nagyanyáink konyhájára!
Első lépés az áztatás kb.fél óráig, aztán a kisózás jó alaposan minden oldalon, hagyjuk, hogy a húsból a vér lecsepegjen,egy órán át állni hagyjuk a sóban,aztán leöblítjük háromszor, és kész is.
A májat pedig csak sütni szabad jó alapos besózás után...